Liposukcija - uklanjanje masnog tkiva

Nakupine masnog tkiva, nažalost ponekad se ne mogu ukloniti niti nakon promjene životnih navika, niti dijetom, niti tjelovježbom, i stoga je liposukcija zahvat koji osigurava željeni oblik tijela

Liposukcija - uklanjanje masnog tkivaŠto je liposukcija?

Liposukcija je jedan od najčešćih zahvata u estetskoj kirurgiji, gdje se pomoću negativnog tlaka, aspiracijom, trajno odstranjuje potkožno masno tkivo. Sam naziv znači upijanje (sukcija) masti (lipo). Ova tehnika u estetskoj kirurgiji se koristi za preoblikovanje tijela trajnim odstranjivanjem nakupina masnog tkiva. Liposukcija je vrlo uspješna jer se pomoću nje odstranjuje suvišno masno tkivo iz tijela zajedno sa stanicama u kojima se mast taloži, kaže doc. dr. sc. Aleksandar Milenović. Ako održavate svoju težinu i redovito vježbate, ne morate se bojati da će doći do ponovnog taloženja masnog tkiva na najkritičnijim dijelovima tijela. 


Stručnjaci poliklinike Imed ističu kako su dijelovi tijela na kojima se najčešće izvodi estetski zahvat liposukcije kod žena, pa tako i kod muškaraca: lice (podbradak, vrat), zatim nadlaktica, područje trbuha, abdomen, bokovi, bedra, potkoljenice, stražnjica. Liposukcija nije tehnika kojom se uklanja višak težine ili pretilost, ona samo omogućuje odstranjenje masnog tkiva kojeg se drugačije ne može odstraniti, naglašava doc. dr. sc. Aleksandar Milenović. Stručnjaci u Imedu kažu da su efekti liposukcije odmah vidljivi, što je taj estetski zahvat učinilo vrlo popularnim. Na samim počecima, izvodila se “suha“ liposukcija, što znači da nije bilo posebne pripreme, zatim je došlo do razvoja hidroliposukcije. Ta tehnika liposukcije uključuje ubrizgavanje specijalne otopine u masno tkivo radi njegova razbijanja, te se onda isisava gusta žuta masa, a ne otkidaju se komadići vakumom. U toj se tekućini nalaze i lijekovi koji smanjuju bol te vrijeme oporavka, kažu u poliklinici Imed.

 

Postupak liposukcije

Sam zahvat liposukcije je postupak kojim se odstranjuje nepoželjno masno tkivo nakupljeno na specifičnim dijelovima i to korištenjem kanile i opreme za usisavanje masnog tkiva. Najboljim kandidatom za zahvat liposukcije smatra se pacijent normalne tjelesne građe, elastične kože, s džepovima nakupljenog masnog tkiva na specifičnim dijelovima tijela. Liposukcija daje različite rezultate na pojedinim djelovima tijela. Liječnici Poliklinike Imed predvođeni doc. dr. sc. Aleksandrom Milenovićem kažu da je liposukcija dobra za uklanjanje masnog tkiva na području bokova, gornjem dijelu bedara, nakupinama masnog tkiva oko struka i unutarnjoj strani koljena. Rezultati liposukcije su različiti, ovisno o količini uklonjenog masnog tkiva i elastičnosti kože. Liposukcija je vrlo sigurna metoda, s vrlo malim postotkom mogućih komplikacija. Radi se tradicionalnim metodama ili ultrazvukom. Prvo se napravi mali rez kako bi se stavila kanila. Najčešće se dodaje tekućina kako bi se smanjila krvarenja i bolovi. Masno tkivo se odstranjuje kroz cijev, špricom za usisavanje koja se nalazi u kanili. Oporavak nakon liposukcije je relativno brz, međutim ožiljak i oteklina mogu biti prisutni 2 - 4 tjedna. Ukoliko nakon liposukcije, tj. nakon razdoblja oporavka, nastavite zdravo živjeti, što podrazumijeva pravilnu prehranu i umjerenu tjelovježbu, sigurno ćete zadržati idealnu tjelesnu težinu, a rezultati će dugo vremena biti vidljivi.


Ovisno o mjestu i površini liposukcije, cijeli zahvat u poliklinici Imed traje oko dva sata. Jednom kad odstranite masno tkivo, ono se više ne bi trebao skupljati na tom područuju, ali liposukcija ne sprječava debljanje nezdravim načinom života. Vrijeme oporavka je kratko i ubrzo su vidljivi rezultati. Stručnjaci poliklinike Imed preporučaju da nakon liposukcije, tri do četiri tjedna nosite steznik ili elastičnu odjeću, kako bi se smanjilo oticanje i pomoglo koži da stegne novu figuru. 

 

Nakon liposukcije

24 sata nakon liposukcije: Najbolje je odmah nakon liposukcije, početi se kretati jer se na taj način izbjegnu komplikacije.
Na dan izlaska iz bolnice: Dobit ćete upute od liječnika poliklinike Imed što od lijekova trebate uzimati i kad trebate doći na kontrolu. Rana će biti dezinficirana, previjena i nosit ćete steznik. Ne smijete plivati, koristite mokri ručnik kod osobne higijene i smijete raditi samo lagane fizičke vježbe. Nakon liposukcije, steznik je potrebno nositi najmanje 6 tjedana kako bi zadržali i postigli željeni oblik tijela.
7 dana nakon liposukcije: Najčešće se obavlja kontrolni pregled i skidanje konaca. 
Tjedan do dva nakon liposukcije: Moguće će je da ćete osjetiti bol tjedan do dva nakon zahvata liposukcije, ali nju je moguće kontrolirati lijekovima koje će propisati stručnjaci poliklinike Imed. Isto tako, pomaže i masiranje mjesta gdje je obavljena liposukcija.  

 

GALERIJA SLUČAJEVA


Za informacije i narudžbe nazovite nas na

+385 (0)1 366 8936
Naručite se online